Kære Byråd....

Mange kommuner har indset, at ikke alle gider spille fod- eller håndbold. Derfor opfører i disse år en række skatefaciliteter, for at skabe nye tilbud til borgere med hang til selvorganiseret frihed på hjul. Skateboard.dk har fået lov til at sidde med til et Byrådsmøde. Det gik ned nogenlunde sådan her.

Borgmesteren rettede på kæden og indledte dagsordenspunktet med ordene: ”Sag nummer 16-2001 Etablering af skateboardanlæg ved Torvet.

Vi skal have besluttet hvorvidt vi skal få etableret en skateboardanlæg. Jeg tror ikke, vi kan blive uenige om, at skateboard er en aktivitet, der retter sig til de borgere, som ikke har interesse i vores traditionelle gymnastik- og fodboldforeninger. Derfor tror jeg også, at vi hurtigt kan blive enige om, at der skal etableres et anlæg. Diskussionen går nok i højere grad på, hvilket skateranlæg”.

 

Skateboard.dk: Hr. Borgmester. Tak fordi vi måtte deltage i dette møde. Kan vi indledningsvis få rettet fejltagelsen om, at det ikke hedder et skateranlæg eller skaterrampe. Det kaldes for skateanlæg eller skaterampe. Skaterrampe svarer til at sige fodboldspillerbane.

 

Borgmesteren og byrådet så mærkværdigt på os, men nikkede dog anerkendende.

Et byrådsmedlem greb chancen for at få lidt taletid: ”Vi må støtte de lokale virksomheder. Og derfor skal det være den  lokale entreprenør og tømrer udfører opgaven. Derved sikrer vi at pengene bliver i kommunen”

 

Skateboard.dk: Kære Byråd. Det er en god ide at lade en lokal virksomhed forestå opgaven, hvis målet er at skabe omsætning hos de lokale virksomheder. Men hvis formålet er at skabe et godt skateareal for borgerne, så er det en dum ide.

Den lokale tømrer er sikkert god til at bygge ting i træ og den lokale entreprenør ved en masse om at fylde beton på ting. Men at bygge en GOD skatepark er et erhverv, der kræver en særlig faglighed. Så brug et firma, der ved, hvad de gør, hvis I ikke vil risikere at spilde borgernes penge. Der findes mange skrækkelige eksempler på, at borgernes penge er brugt til ubrugelige skateboardarealer

Herlev faldt i fælden med at anvende et byggefirma, der intet vidste om skateanlæg

 

Der er flere danske virksomheder, der har specialiseret sig i at tegne eller bygge skateparks fx være FSR Beton, Glifberg+Lykke, SNE Architects, Wonder Concrete mv.

En forkert transition eller forkert placeret rail kan farke meget op og gøre større dele af parken uanvendelig til skating. Der til kommer overflade finished på en betonpark. Det er altafgørende for oplevelsen af parken. Så derfor kontakt et rigtig skateparkfirma til at tegne og bygge jeres park.

 

Et byrådsmedlem rejser sig og siger: ”Jeg enig i Borgmesterens betragtning om, at vi nok i højere grad skal afklare indholdet af et kommende areal. Derfor skal de lokale skatere tegne det areal, som de vil have”.

 

Skateboard.dk: Kære Byråd. Det er en god ide, at få inddraget de kommende brugere. Skaterne vil kunne beskrive hvilke type af park eller areal de ønsker fx street, bowl mv. Men skaterne ved ikke nødvendigvis, hvordan man bygger eller nødvendigvis, hvad der skal bygges. Vi er mange gode skatere, der ikke ved en fis om at bygge ramper eller arealer. Det er nok helt naturligt, da alle fodboldspillere heller ikke ved så meget om anlæggelse af kunstgræsbaner.

Hvis de lokale helte i høj grad er lokale og ikke har været rundt i landet og prøve forskellige nye anlæg, så kan deres viden om de potentialer, der kan være i designet, være begrænsede. Derfor inddrag et firma, der ved noget om design af skateparker og –arealer og lad dem indgå i dialog med de lokale skatere.

Et godt eksempel herpå er de gode skatere fra Varde, der kom med et udspil, der mindede om et levn fra 90erne. Varde Kommune vendte skaternes udkast med  Jysk Skateforbund og sendte herefter opgaven i udbud. Det kom der flere gode forslag ud af. De lokale skatere valgte sammen med kommunen, hvilken løsning man ønskede. Varde har derfor i dag en bowl, der er værd at rejse efter, og som de lokale skatere har stor ejerskab for.

Et nyt byrådsmedlem melder sig: ”Vi er blot en lille kommune, som ikke har 25 mio. Kr. til etablering af en ny Fælledpark eller StreetDome. Giver det overhovedet mening, at vi giver os i kast med en skatepark?”.

Skateboard.dk: Kære Byråd. Det er de færreste kommuner, der har råd til eller behov for at etablere en park i den størrelsesorden, men de fleste kommuner har efterhånden, har fundet penge til at etablere en kunstgræsbane til at supplere de i forvejen mange naturgræsbaner. En kunstgræsbane koster omkring 3,5 mio. Kr. i anlæg. Den skal løbende vedligeholdes og har en forventet levetid på ti år før den kasseres. Til sammenligning kan man få en fornuftig bowl eller mindre skateboardareal for under 1 mio. kr. Levetiden kan være svær at sige noget om, men vælger man en betonløsning får man et langtidsholdbart areal, der ikke kræver det store vedligehold, sammenlignet med fx en fodboldbane. Fælledparken har efterhånden 10 år på bagen og ser stadig næsten ny ud. Der er blevet udbedret nogle skader efter hærværk, og et par blocks trænger måske snart til udskiftning.

Vejen Idrætscenter, der ellers markerer sig positivt på den traditionelle idrætsscene, har fejlet dobbelt. De har købt standardmoduler og anvendt en lokal smed til at sammensætte dette ubrugelige areal.

 

Endnu et byrådsmedlem rømmer sig og siger: ”1 mio. kr. er stadig en del penge. Kunne det ikke være en ide at lade kultur og fritidsforvaltningen indkøbe nogle skateramper fra en af deres leverandører? Så ved vi, hvad vi får”.

 

Skateboard.dk: Kære Byråd. Forvaltning er vandt til at bestille idrætsgrej gennem leverandører som fx Tress. Men de standardprodukter, der findes er ikke skateværdige. Til gengæld er de ofte i god kvalitet, så de vil være dårlige i mange år.

Derudover, så et unikt areal bygget af en specialiseret firma også give byen et særligt kendetegn, der kan tiltrække skatere fra hele landet. Bowlen i Feldballe er et godt eksempel på, hvordan den lille by, ved anlæggelse af en mindre bowl formår regelmæssigt at tiltrække skatere fra Aarhus og opland, ligesom det har været destination for flere skatetours fx Sidewalks 2015 tour og Jysk skateforbunds Oldboys træf i 2014. Det er sjældent, at man hører om fodboldhold der rejser gennem hele landet for at prøve den nye bane i Uggerslevmagle, da alle fodboldbaner stort set er ens.

Herlev faldt desværre også i fælden med ubrugelige standardmoduler.

 

Men der er klart, at der opstår forhandlere, når der er et marked for virksomheder, der enten bilder sig ind, at de ved, hvad de gør, eller bevidst sælger katten i sækken. Flere entreprenørvirksomheder reklamerer på deres hjemmesider for, at de har lavet parks og der udbydes et hav af uanvendelige produkter. Så sørg for at kontakte en virksomhed, der har specialiseret sig i at udvikle og bygge parks, frem for en virksomhed, der påstår at de nemt kan klare det, da de jo er vandt til at bygge huse mv.

”Ja tak”, sagde borgmesteren. ”Jeg tror vi siger tak for denne gang til skateboard.dk”. Herefter blev vi pænt vist ud og mødet fortsatte for lukkede døre.

 

Bording har netop fået dette ubrugelige skateareal, da de valgte en virksomhed, der intet ved om skateboardparker.

 

Lykken er, når kommunen formår at etablere et godt areal, der er bygget af fagfolk, og som kan skabe aktivitet og glæde for borgerne i mange år.