Når jeg bliver gammel….

Det er næsten en naturlov, at der altid kommer en yngre generation af skaterkids og at de på en eller anden måde altid har flere og større hamre med. Det er selvfølgeligt godt for kulturens udvikling, men det er sgu rimeligt irriterende at blive sat til vægs af en ung fyr, der end ikke var født, da man startede med at skate.

Selvom min lyst til at skate ikke ændret meget de sidste 25 år, må jeg erkende, at der ikke så meget saft og kraft i kroppen, som tidligere.  Mine ollier er ikke nær så høje som tidligere og efter et par timer på board er jeg brændt helt sammen. Men kan det virkeligt passe at blot fordi man er blevet lidt erfaren, så må man lade de unge sætte dagsordenen?

For at blive klogere på, om jeg kan skyde mine nederlag på alderen, besluttede jeg mig for at ringe til nogen, der måtte vide noget om alderen og hvad den betyder for den fysiske præstation. Jeg kontaktede Forsvarets Center for Idræt, da jeg tænkte, at de måtte da vide noget om fysisk formåen, da de jo hjælper med at træne soldater i alle aldre. Her fik jeg fat i sergent T.A. Kilen, der netop er i gang med en Ph. D. om effekten af korte intense træningspas på den fysiske formåen.

Jeg fik forklaret ham situationen og fik lov at stille ham et par spørgsmål:

Skateboard.dk: Jeg synes at min evne til at poppe ollier er blevet dårligere med tiden? Du ved, hoppe med boardet!

A.T.K: Evnen til at udvikle kraft på kort tid, som er nødvendigt for at hoppe, er i høj grad afhængig af det, man kalder type 2 muskelfibre. Med alderen ses et fald i andelen af denne type muskelfibre sammen med et fald i musklerne kontraktionshastighed, hvilket samlet set betyder, at du bliver dårligere til at hoppe.

Skateboard.dk: OK så selvom mit board er 7-ply, så er mine type 2 fibre fucked fordi jeg er rundet de 30.. Den køber jeg.

Men hvad sker der så for, at jeg nu kun kan skate et par timer, inden jeg er helt død?

A.T.K: Ud over tab af muskelstyrke ses der også et fald i kondition med stigende alder. Når din overligger for både styrke og kondition bliver lavere, så vil den samme arbejdsopgave (eks. stå på skateboard) blive relativt hårdere og du vil ikke kunne skate i lige så lang tid med samme intensitet eller du vil blive nød til at tage længere pauser og sætte tempoet ned for at kunne holde lige så længe som tidligere.

Skateboard.dk: Den der med pauserne giver mening. Butch har luret den.

Bare lige for at få det på det rene, så er vi er enige om, at det intet betyder, at jeg har taget omkring 40 kg på siden jeg startede med at skate?

A.T.K: Normalt vil man se en stigning i fedtprocent med stigende alder sammen med et tab i muskelmasse. Det har i høj grad betydning, når man skal ”tumle” sin krop. Det svarer til at læsse mere vægt i en bil samtidigt med at man sætter en mindre motor i. Men en stigende fedtprocent er ikke biologisk betinget, som det er med tab af muskelmasse. Stigning i fedtprocent skyldes for det meste en fald i aktivitetsniveau med stigende alder.

Skateboard.dk: Siger du jeg er fed? Det gider jeg slet ikke kommentere på.

Jeg går ud fra, at det er naturligt, at man som aldrende skater altid har lidt ondt i ryggen eller knæet?

A.T.K: Nej, ikke umiddelbart. Du restituerer måske lidt langsommere og har brug for lidt længere pauser i og mellem træning, når du bliver ældre, men det hænger ikke sammen med at ledene skal gøre ondt.

Skateboard.dk: Det vil sige sig, at Kring og de andre trendsettere har fat i den lange ende, når de render på The Dehab. (se WDBM 18 - det er den med en af de der unge på forsiden.),

Du siger at jeg heler langsommere?

A.T.K: Ja der er noget, der tyder på, at du restituerer dårligere, når du bliver ældre og det er også den oplevelse langt de fleste har. Der findes ikke en helt entydig forklaring på, hvad det skyldes, men det kan hænge sammen med det fald, som man ser i muskefibre med alderen.

Skateboard.dk: Jamen det giver jo egentlig mening. Før i tiden voksede der en ny arm ud over natten, men nu kan en mindre skramme blive ved med at svie i ugevis?

Men betyder det så, at det kun går nedad med min skatepræstation fra nu af? Så jeg kan ligeså godt ligge boardet på hylden og sætte mig på sofaen for at se skatevideoer i stedet?

A.T.K: Frem til man er i 50´erne kan man kun forklare ca. 10% af tabet i styrke og kondition rent biologisk. De resterende 90% skyldes formentlig primært et lavere aktivitetsniveau og det kan du gøre noget ved. Studier viser at uanset, hvilken alder du har, kan du øge både din kondition og din styrke betydeligt hvis du har et lavt aktivitetsniveau. Fra man bliver omkring 60 begynder tingene dog, at tage fart og man kan forvente at tabe omkring 1% af både sin styrke og kondition om året. Stadig vil både styrke og konditionstræning kunne mindske dette fald betydeligt.

Skateborad.dk: Så jeg bliver hurtigere gammel, hvis jeg ikke får skatet! Det giver jo helt ny mening til 80er frasen Skate or die.

Med tanken om, at jeg med god samvittighed kan lade de unge bære faklen videre og viden om, at jeg har mere end 20 år tilbage på boardet fik jeg sagt farvel til sergenten og bad ham hilse major Boner.