Hypotetisk sammenstød

De fleste skatere bander scooterkids langt ud af parkerne. Mange har også måtte ofre sig og æde beton for ikke at save et skolebarn midt over. Men hvad nu hvis....

Skateres had til scooterkids er synligt via diverse videoer og nedsættende FB-opdateringer mv.

Men hvad vil der egentlig ske, hvis en granvoksen skater i god fart kolliderer frontalt med et scooterkid? Vi opsætter et lille teoretisk eksempel.

Men først lidt teori.

Når vi bevæger os, så opbygger vi bevægelsesmængde. Størrelsen på vores bevægelsesmængde (M) afhænger af vores vægt (m) og vores fart (v). Jo større vægt eller fart jo større bevægelsemængde.

En kollision mellem en skater og et scooterkid, vil være en kollision mellem to bevægelsesmængder. Derfor kan loven om bevarelse af bevægelsesmængde sige noget om udfaldet. Denne lov siger, at den samlede bevægelsesmængde i et lukket system vil være uændret. Den samlede bevægelsesmængde af de to objekter,der i denne sammenhæng ses som et lukket system, vil derfor være uændret før og efter kollisionen. Så den bevægelsesmængde det ene objekt mister ved kollisionen, tilgår det andet objekt.

Man kan med det udgangspunkt beregne udfaldet på en kollision med formlen: m1v1 + m2v2 = (m1 + m2) (v)

 

Tilbage til vores lille teoretiske forsøg. Vi sender Bo Larsen med fuld æde ned igennem snakerunnet i Fælledparken. Bo er en voksen dreng, der vel nok vejer omkring de 90 kg. Og da han kører med 60 mm Type-Sbjerg hjul, så kommer han vel nemt op på omkring 35 km/t, hvilket svarer til 9,72 meter i sekundet (m/s).

I modsat ende af snakerunnet har vi lille lyshårede Agnes på 6 år, der er ved at trække sit Hello Kitty-løbehjul tilbage op til ”starten af legebanen”. Hun vejer 25 kg og bevæger sig med -5 km/t eller -1,39 m/s. Agnes fart er negativ fordi hun bevæger sig imod Bo…og så er hun scooterkid, hvilket altid er negativt.

Indsætter vi tallene i den førnævnte formel (mBovBo + mAgnesvAgnes = (mBo + mAgnes) (v)) får vi følgende udregning:

90 kg *9,72 m/s + 25 kg* (-1,39) m/s = (90 kg + 25 kg) * v

874,8 kg*m/s – 34,75 kg*m/s = 115 kg*v

840,05 kg*m/s = 115 kg*v

840,05 kg*m/s / 115 kg = v

v= 7,3 m/s

Kollisionen, der sikkert gør ondt, vil dermed sende Agnes af sted med 7,3 m/s, hvilket svarer til 26,3 km/t, i modsatte retning af, hvad hun tidligere bevægede sig. Agnes vil derfor se Bo komme drønene i mod sig, mærke et kraftigt stød og derefter på et splitsekund accelerere 27,7 km/t.

Dette i sig selv medfører en risiko for skrammer. Derudover har hun 90 kg ondskab hængende ved sig i samme fart. Så når Agnes rammer betonen, rammer Bo Agnes.

 Herefter vil Bo blive overfaldet af forældre, der ikke kan forstå, at ikke kan se sig for , men det er en anden historie.

Dødsfarlig humor fra Skatersvinet Andreas Roenholt.