Hvad har de gang i i Skørping?

30 km syd for Aalborg ligger Skørping smukt placeret omkranset af Rold skov. Men det særlige ved Skørping er deres skatescene, der på facilitetssiden har sat resten af Danmark af.

Vi var heldige at fange initiativtager, Jesper Andreasen, en tirsdag aften, hvor han alligevel skulle pudse sine Nicky boards.

Skateboard.dk: Skørping har jo længe været kendt for BroBowlen, der vel er blevet et fast stop på Nuggas Bowldays. Men det tilfredsstiller jo ikke en flok betonhungrende mænd. Så hvad har I gang i nu?

JA: Jamen, BroBowlen har lige fejret 3års fødselsdag, og har efterhånden fundet sin plads på den nordjyske skatescene. Bowlen har haft en enorm betydning for ungerne i Skørping, som jo er en pænt lille flække med 2800 indbyggere, der alle har bosat sig her pga skoven og den sprøde natur i området. Den fysiske aktivitet i byen, har som i de fleste mange mindre byer i DK, været centreret omkring boldspil i den lokale idrætsforening. Det er blevet ændret markant med tilblivelsen af BroBowlen.

Byens forskellige instanser har igennem de sidste 3 år fået øjnene op for, at skateboarding er løsningen for de mange unger, som syntes at boldspil var wack, og som før røvkedede sig. Derfor var vejen kort til at overbevise alle om, at byen sagtens kan bære endnu et spot.

(Nyt areal ved skolen)

JA (fortsat): Konkret, bliver det små 400 kvadratmeter flowbaseret beton-paradis med masser af speedbumps, hips og transfer-muligheder. Ikke super højt og gnarly, da vi bygger parken som en del af renoveringen af Skørping Skoles gårdrum.

Grundhøjderne ligger mellem 100-160 cm, suppleret med en enkelt tight oververt pocket som kommer til at rage lidt højere op (omkring 220cm).

Jeg har stor tiltro til designet, og tror at det bliver super sprødt.

(Nyt areal ved skolen)

Skateboard.dk: Det lyder helt sejt. Men hvordan får I kommunen mv. med på at flere arealer er lykken? Hvilken værdi ser de i beton - Det er vel ikke kun for at glæde de lokale skatere?

JA: Kommunen (Rebild) har som sådan, slet ikke været indvolveret. Hverken i opførelsen af BroBowlen eller den kommende park.

De kommunale instanser tror jeg sagtens kan se effekten af, på nationalt plan, at tilbyde noget skateterræn til børn, unge og voksne, men når kommunekasserne skal åbnes, presser virkeligheden bare ofte på, og der er tusind andre ting, som også skal finansieres. Det trækker ofte processerne i langdrag, initiativet forsvinder, og man ender slukøret med at stikke tilbage til parkeringshuset for at poppe nogle no-complys i stedet.

BroBowlen blev virkeliggjort af støtteforeningen til det lokale ungdomshus. Tilbage i starten af 2011 blev jeg kontaktet af byens SSP-konsulent, som på en gåtur var kommet igennem mit kvarter og havde spottet min minirampe i haven. Han havde igennem flere år haft at gøre med en gruppe unger, hvis højeste ønske var noget skateterræn i byen. De havde søgt vidt og bredt, og mente ikke at de kunne få ret meget for deres få penge, og det var i bund og grund anledningen til hans besøg hos mig. De ville gerne have bygget en minirampe i træ.

Jeg fik forholdsvis nemt ham og den øvrige bestyrelse overbevist om, at det ikke var en mini de havde brug for, men en røvsexet venstrevendt kidney i beton.

Jeg teamede op med Esben Garder og Nathan Curry og fik lavet et proforma skatepark-byggefirma til lejligheden. Herefter gik jeg og støtteforeningen igang med det store fundraisingarbejde som skulle finansiere lortet. Tingene flaskede sig og vi endte med penge "nok" til at vi sammen med Bart Smith fra Hunger Skateparks i Indiana, kunne stikke skovlen i jorden i marts 2011. 30 lange dage efter,  var BroBowlen født.

Skateboard.dk: Der er jo lidt DIY over det. Meget moderne. Jeg er lige nødt til at høre hvorfor kalder I den BroBowl og hvorfor netop den udformning? Jeg tænker der er jo ikke meget fikumdik ved den.

JA: "Build by Bros - Enjoyed by Bros" kortere kan jeg ikke sige det.

Samtidigt er det en "hyldest" til BroBowlen i Tampa, som på mange måder kan sammenlignes med vores projekt. Da Tampas BroBowl blev bygget i 79, skildte den sig markant ud ifht. de bowls som poppede op rundt om i staterne fra midt i 70'erne og frem. Hvor samtlige andre bowls fokuserede på masser af vert og stramme buer, havde Tampa bowlen en anden tilgang... En tidlig version af det Dan Abrahamsen vil kalde "jyde-transitioner"

Vi har bygget vores bowl med forholdsvis bløde buer, af flere årsager. Vigtigst af alt, at det var et krav fra de involverede parter, at gryden blev forholdsvis børnevenlig. Derudover er det udfra en betragtning, at vi i Nordjylland aldrig har haft lignende terræn. Vi er vokset op på miniramper og i crappy streetparks, og intet corner har nogensinde været over 90 grader.  Bowlen er tænkt som et gate-waydrug til poolskating.

Og formen skyldes, at jeg siden 86 har bladret mig igennem utallige Thrasher Mags, og lige så længe drømt om at skate samtlige kidneybowls på billederne. Da vi fik mulighed for at realisere drømmen, var der ingen tvivl. Det reneste af alle terræner. O.G as fuck !!

Har aldrig overvejet andre shapes. Af samme årsag som der ikke findes trapper, loveseat, deathbox eller andre obstacles i bowlen.. 100% ren soulcarving uden noget til at "forstyrre" linierne.

(BroBowlen)

Skateboard.dk: Den forklaring er købt. Men som nævnt så udviklede det hele sig jo for jer

JA: Ja. Fundraising arbejdet og de positive tilkendegivelser omkring BroBowlen gav blod på tanden, og idag er der i gården omkring bowlen blevet projekteret for 1.700.000 fordelt på bowlen, multibane og et parcouranlæg.

Kommunen er med inde over den nye park, i den forstand at den bygges som en del af en totalrenovering af Skørping Skoles skolegård. Men finansieringen er skabt på baggrund af en landsdækkende konkurrence som Real Dania, LOA og Kræftens Bekæmpelse står bag: "Drøn på Skolegården", som med afsæt i ønsket om at gøre skolebørn mere fysisk aktive, satte 22 millioner på højkant. Vi lavede et projekt-udkast som inkluderede skateparken, og endte sgu med at vinde en pænt stor pose penge til at etablere projektet for. Det inkluderer selvfølgeligt også en masse ikke-skatebart, men er i bund og grund et vanvittigt sprødt projekt, og der er ingen tvivl om at skateparken bliver det centrale element.

(Nyt areal ved skolen)

Bart Smith er på endnu engang, og herudover er det lykkedes at skrabe et semi-lokalt nordjysk crew sammen igen, som fra den 29/4 vil vi være at finde i mudderet !!

Vi har travlt og pengene er forholdsvis små, men heldigvis er vi beton-sultne og klar på nyt terræn, så vi forventer at være færdige omkring 1. Juli.

Skateboard.dk: I er sgu for dope. Men det stopper jo ikke med to betonparks og diverse baghaveramper. I har jo også gang i noget med det der Round-wall. Hvad sker der der?

JA: Yeah !!

Roundwall er et helt andet gig. I bund og grund var vi en gruppe transitionsglade gamle mænd, som var utilfredse med mulighederne i Aalborg. Vi startede vores egen forening op under Aalborg Kommune, og fandt os en gammel isoleret hal på 200 m2 lidt uden for byen.

Det første års tid har vi skatet en gammel minirampe derude, men efter lidt ansøgnings-arbejde har vi fået kommunen til at finansiere materialerne til en træ-gryde. Vi bygger på livet løs, og forventer at bowlen står færdig i slutningen af sommeren. Vi er 25 medlemmer, som alle har en personlig nøgle til spottet, så der er session, når det passer ind i ens kalender.. 24/7 sessions !!

Bowlen, som vi er ved at bygge, er en broken-pill shape, med både en "skarp" hip og en rund hip. Lav ende på 150 cm, og en dyb ende på 170 cm med poolblocks.

Det bliver det perfekte vinter hide-out, og vi er super stoked over, at det endeligt er lykkedes.

(Roundwall-bowlen) 

 

Skateboard.dk: To betonparker i en by med 2800 indbyggere, en række baghave ramper og en hal med bowl inden for et kvarter (NB. Husk at alle har bil i jylland). Det er sgu da helt godt gået.

JA: Det burde være sådan i alle landets byer med 2800 indbyggere.

Skateboard.dk: Tru dat. I stopper vel først, når I har en rampe per indbygger plus lidt til eventuelle gæster?

JA: Man skal aldrig sige aldrig, men når den nye beton er kælet færdig, og de første linier er carvet, tror jeg, at Skørping ikke behøver mere skate-terræn.... For en stund.

Skateboard.dk: Fortsæt det gode arbejde. Vi sender et crew op og checker jeres parker til sommer.

Vi slutter lige af med lidt tørre tal:

Skørping har en betonpark per 1420 indbygger

København har 1.263.698 indbyggere og skulle dermed have 890 betonparks for at have en tilsvarende betonpark-indbygger-ratio.