Ny bog om Gadeidrætten i Danmark

 

GAME sender den 12. September Asfalt bogen om gadeidræt på gaden. Skateboard.dk har kigget i den og melder klart ud.

 

Der udgives ikke så mange bøger om dansk skateboarding, så derfor er det altid interessant, når der kommer en udgivelse. Især når udgiveren er en organisation som GAME, der ellers ikke er aktør på skateområdet. Så hvad skal det nu til for? Det måtte vi se nærmere på.

Asfalt er en flot og rigt illustreret bog på 150 sider. Sådan en bog som ser godt ud på cafebordet. Skateboard.dk har selvfølgeligt kun koncentreret sig om de kapitler, der for alvor er interessante, nemlig dem der omhandler skating.

Ifølge GAME er formålet med bogen at hylde nogle af Gadeidrættens ildsjæle og inspirere andre til at prøve kræfter med nogle af de forskellige grene som gadeidrætten rummer.

På skateområdet har de valgt at hylde Nicky Guerrero og Morten Hansen, bagmanden bag StreetDome i Haderslev. De to er efter min mening godt valgt, hvis man vil fremhæve nogle central personer i dansk skating. Nicky har uden tvivl været en kæmpe inspiration for mange unge og guldaldrende skater de sidste årtier. Og Morten Hansen har sat en helt ny barre for hvad der er muligt for skater i mindre provinsbyer.

Så umiddelbart intet at udsætte på deres valg af personer. Men det virker da rimeligt paradoksalt at vælge Nicky, der er kendt for at skate transitioner af træ og beton, og Morten, der er kendt for at bygge faciliteter af beton, til en bog, der hedder Asfalt?

Det leder lidt videre til spørgsmålet om, hvad der adskiller en gadeidræt fra anden idræt? Ser man på et par af de andre gadeidrætter, der beskrives i bogen, streetsoccer og streetbasket. Så er de gadeidrætter, fordi det er selvorganiserede versioner af de konkurrenceidrætter, der dyrkes på traditionelle sportsanlæg og som er organiseret i verdensomspændende organisationer. Basket og fodbold skal bare spilles på gaden og sættes street foran, så det street.

Men ved skating, der endnu ikke organiseres i en (inter)national organization, har man valgt at fremhæve to personer, der dyrker skating i parks og ikke på gaden. Er det fordi skating er så meget mere street? Ellers kunne man jo have valgt et par streetskatere. Så ville det også passe med navnene på de andre gadeidrætter i bogen, streetsoccer, streetdance, streetbasket, street music, street culture mv.

For lige at vende fokus mod indholdet af  de to kapitler, der omhandler skating. De er begge fint skrevet og det er jo altid sejt at læse lidt om et par store kanoner i dansk skating. Men hvorvidt de bringer nyt stof til overfladen er tvivlsomt. Der er nok mest kød på Mortens fortælling om Domen. Men det skyldes måske, at Nickys historie er alment kendt i skatekredse.

GAME begår dog en fejl af dimensioner...eller så har de store nosser og en syg humor. Samtlige kapitler indeholder en boks, hvor de viser det nødvendige udstyr, så som bold, shorts og benskinner til gadebold. I Nickys kapitel viser de så de tre vigtigste stykker skateudstyr: Skateboard, hjelm og LØBEHJUL? Seriøst?

Det er min opfattelse at skateafsnittende ikke er tiltænkt folk der allerede skater. Måske vil en fyr, der spiller fodbold på gaden sige det samme om kapitlet om streetsoccer. Spørgsmålet er om ikke målgruppen i højere grad er embedsmænd og politikkerer, der hurtigt skal have lidt streetknowledge. Måske den kan være en god julegave til den lokale Kultur og Fritidsafdeling. Asfalt udgives på forlaget Turbine og den kommer til at koste 249 kr. 

GAME og forlaget har givet Skateboard.dk lov til at bringe de to kapitler, der omhandler skating, når bogen udkommer den 12. September. Så det gør vi.

 

Da skateboard.dks læsere ifølge en afstemning under Stem dit svin efterlyser konspirationsteorier, ser jeg mig tvunget til at afslutte denne artikel med en. Den følgende konspirationsteori indeholder samme kriterier for sandhed og saglighed som blogindlæg på Den Korte Avis. Så du ved det passer. Teorien ruller sådan:

Formålet med Asfalt er ikke at hylde Gadeidrætten. Det er end ikke målet, men nok nærmere et underliggende og sekundært succeskriterie. Målet  med bogen er, at GAME får gjort opmærksom på sig selv som en organisation, der favner alle gadeidrætter, herunder også skating. Så det overordnede formål med udgivelse er positionering af organisationen, GAME, over for fx Kulturministeriet, der bl.a. fordeler tipsmidlerne.

Det er ikke kun med udgivelsen af Asfalt at GAME involverer sig i skating. I Esbjerg er GAME netop nu ved at opføre den første af fem streetfaciliteter, der også indeholder en betonbowl til skaterne. Derudover har den nationale platform for gadeidræt, der er initieret af GAME fået Rune Glifberg som ambassadør. Så GAME ved at en værdig modstander til Dansk Skateboardunion om kampen som repræsentant for de danske skatere.

Da Skateboardunionen stiler mod DIF og OL, mens GAME fokuserer på det sociale potentiale i gadeidrætten er vi måske på vej mod en opdeling af skating i elite og folkelig bredde, som vi også har set det i opdeling af andre idrætter mellem DIF og DGI.

Om der er hold i teorien vil fremtiden vise.