Spotcheck Jumpstart Adventure Zone

 

Skateboard.dk har været forbi Aarhus nye legeplads, Jumpstart Adventure Zone, og testet deres Skate zone.

 

Jumpstart Adventure Zone (JAZ) er et kommercielt forehavende placeret i Aarhusforstaden, Risskov. JAZ har en række aktivitetsmuligheder inden for trampolin, snowboard, obstacle course race (OCR) og så skateboarding.

 

Skate zonen indeholder en bowl, to miniramper, noget pumptrack-værk, lidt basic street og et fly out to skumgrav. Elementerne skates separat, men alt er bygget sammen til en stor facilitet, så man opholder sig altid med træ under fødderne, hvilket fungerer meget fint, og pladsen er godt udnyttet. Det må også nævnes at alt er godt bygget, så der er ingen kinks eller lignende i kørefladen.

 

 

 

Bowlen er klart zonens trækplaster, så vi starter der. Bowlen har form som Piet Heins Superelipse med et lille knæk på midten, så der er en flad hip og et blødt corner modsat. Højden er omkring 150 cm og så er der en dyb ende på ca. 180 cm. Coping i det lave område og blocks i den dybe ende.

Transitionen er forholdsvis stram og høj i forhold til arealet, som bowlen fylder. Det giver en lidt stram og hurtig bowl. Men det virker.

Skal man kritiserer bowlen, så er hippen lidt flad. Den er god at ollie, men man får ikke rigtigt en hip-feel. Og så har den et lidt sjovt kink i copingen, som ikke helt gav mening efter første sesh.

Copingen var noget sløj i særligt det ene corner, hvilket begrænsede nogle muligheder for linjer og fart til den dybe ende. Det kræver sikkert blot lidt wax, men det irriterede på dagen.

 

 

 

Der var to små miniramper, som dog ikke blev testet på dagen.

 

Pumptracket og springgrav var bygget sammen, som et område. Generelt virker det lidt stramt i transitionerne for skateboarding. Det fungerede fint som en legeplads i en lille times tid og der var en række do-or-die udfordringer, som gav anledning til lidt battle. Men denne del af arealet er nok ikke noget, som vil være fedt for skatere i længden. Det virker som om det kunne være godt for scooters, hvilket nok giver mening taget stedets kommercielle karakter i betragtning.

 

 

 

Skateboard.dk ramte JAZ onsdag aften, hvor der er old boys sesh i programmet. Der var omkring 15 skatere i guldalderen og et par enkelte på den forkerte side af 30. En del af gulddrengene er re-bailers, der har samlet boardet op efter en del års pause. Og det så ud til at pumptrack og miniramper er gode comeback-faciliteter.

 

Overordnet var det en rigtig god oplevelse, at være til oldboys sesh i JAZ. En del af den gode oplevelse skyldes måske også den særlige aarhusianske gæstfrihed. Lå man fx og battlede om at sætte et trick med en af de lokale oldboys, så lod han altid gæsten sætte tricket først. Det er virkelig godt værtskab, der får en udefrakommende til at føle sig velkommen. Det er STÆRkt.

 

Konceptet:

Vi er nødt til lige at vende hele konceptet bag JAZ, da det adskiller sig fra stort set alle andre skateboardfaciliteter. Det er så vidt vides den eneste kommercielt drevne skateboard i Danmark, hvilket vi vel ikke rigtigt har set siden Sminge. Når det er kommercielt drevet medfører det, at der modsat foreningsdrevne faciliteter, ikke er noget tilskud fra fx kommuner. Pengene til at drive stedet skal med andre ord skaffes gennem brugerbetaling. Derfor er adgangen til JAZ måske også dyrere end mange andre steder. Det koster 50 kr per time man er i Skate zonen. Vi oplevede dog ikke nogen voksne, der råbte: Alle med røde armbånd op nu”.

 

Som skater kan man måske synes, at pumptracket er spild af plads. Men fra et økonomisk perspektiv er det måske meget fornuftigt, at rette sig mod løbehjulene, der jo findes i hobetal. Ifølge bagmanden, så er det her i opstarten også i trampolin zonen, hvor pengene ligger. Og det er svært at hate på et tiltag, der anvender andre aktiviteter til at finansiere et skateområde.

Den kommercielle drift hænger også sammen med et andet emne, som har rystet flere erfarne skatere: Man skal bruge hjelm i Skate zone. Forklaringen på det er, at det kun var muligt for JAZ at forsikre sig, hvis dette blev indført. Så pad up.

 

Det bliver interessant at følge om den kommercielle vej har et potentiale inden for skateparker.