Blærerøve og sarte planter
- Detaljer
- Oprettet: onsdag, 5. september 2018 11:33
- Skrevet af Bo Villumsen
Man siger ofte, at det kræver boller, at sætte et trick. Men gør det nu også det? Skateboard.dk bevæger sig ud på farlig grund og tager en snak omkring kønsforskelle i skateboarding.
Hvis man bevæger sig rundt i det danske skateboard miljø, så ved man, at der stort set er tale om en pølsefest. Så skulle vi arrangere en fest, var det nok smartere at gøre det med jordemoderstudiet frem for maskinmesterskolen.
Men hvorfor er det sådan? Hvorfor er der ikke flere piger i skateboarding.
For at blive klogere på emnet har Skateboard.dk taget kontakt til Hans Bonde, der er Professor, ph.d. og dr.phil. på Idræt, individ & samfund ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Hans Bonde forsker blandt andet i mandekultur og fik i 2013 pustet til ligestillingsdebatten med bogen, Fordi du fortjener det – Fra feminisme til favorisme.
Professoren
Skateboard.dk:
Når man færdes rundt i landets skateparker, så er det stort set kun drenge eller mænd man møder på boards. Er det tilfældigt, at det lige er drenge og mænd, der synes, at skateboarding er fedt?
HB:
Det at vise sig frem for de andre drenge og for piger i nærheden med modige og ekvilibristiske stunts er en ældgammel tradition i mandlig ungdomskultur.
Skateboard.dk:
Hvad? Siger du vi mænd kun skater for at blære os for andre?
HB:
Jeg siger, at der er tradition for at mænd gerne vil vise sig frem. Men der er selvfølgelig ofte meget mere på spil som f.eks. muligheden for selvforbedring, at bemestre tricks, eller det jeg kaldte ekvilibristiske stunts.
Skateboard.dk:
Hmm. Der er selvfølgeligt noget om, at det er nemmere at få sesh på, hvis man er ude med crewet. Og personligt kan jeg nok heller ikke sige mig helt fri fra at have gjort en dum ting eller to for at få en piges opmærksomhed. Men det var da jeg var yngre…..Ok jeg køber den.
Men hvilken betydning har det så for skateboardkulturen, at der er tale om en (næsten) rendyrket drengeidræt?
HB:
Det betyder, at skateboarding er et af de få frirum, hvor drenge kan være alene og opdyrke det maskuline i et mandligt fællesskab. Men jeg tror nu gerne, at drengene ville have at flere piger interesserede sig for det samme.
Skateboard.dk:
Ja naturligvis. Der er også flere organisationer, der yder tilskud til projekter, der arbejder for pigeskatere, og andre har det som direkte målsætning, at der skal være en bestemt andel af piger i deres facilitet. Giver det mening eller er det en tabt kamp at forsøge at få flere piger til at skate?
HB:
Det giver da mening, men hvis det grundlæggende ikke er noget piger interesserer sig for i samme grad som drenge, er det jo mange penge at poste i de voksnes ligestillingsprojekt.
I gamle dage omkring 1900 var man panisk ræd for at blande kønnene, der var adskilt overalt lige fra skoler til arbejdspladser. I dag er man panisk ræd, hvis kønnene ikke er blandet og helt i forholdet 50/50. Begge dele er udtryk for ideologiseringer, hvor magthaverne vil have borgerne til at indrette sig efter bestemte pæne mønstre.
Men vender vi den rundt, betyder det så, at vi så også skal have flere drenge til at dyrke ridning og synkronsvømning?
Hvorfor ikke lade mennesker selv vælge?
Skateboard.dk:
Ja det er da egentligt et par gode spørgsmål.
Men hvis vi fortsætter ned af det spor, så findes der et par succesfulde tiltag. Fx kan skaterpige-træffet, Chicks with Decks, samle omkring 40 pige-skatere til et skate-sleep-over i Aarhus. Det er fedt. Men samtidig er det kun for piger. Altså vi drenge skal ikke forvente at kunne være med i festen. Jeg ved ikke om det kan skyldes en kønsforskel, men som du også var inde på, så kan jeg ikke huske, at jeg nogensinde har oplevet, at skaterdrenge ikke ville have piger med?
HB:
Ja, det er et paradoks, at dem der taler mest om inklusion også har mest travlt med at dyrke eksklusive rum for kun et køn, fordi de forstiller sig at pigen er sådan en sart plante, der kun kan vokse i et sterilt rum, renset for farlige fremmedelementer såsom drenge.
Skateboard.dk:
Men..øøhh…ja?
Ok, når vi nu er ved den kønslige opdeling, så skal skateboarding med som prøvediciplin ved OL i Tokyo 2020 i disciplinerne street og park. Der er en kvinde- og en herrerække. Ifølge The Ride Channel, skal der 40 mænd og 40 kvinder med til Tokyo.
Nu er det ikke fordi, at kvinder ikke kan skate og heller ikke fordi der ikke er kvinder, som er markant bedre til at skate end mig. Men skal jeg være ærlig, så mener jeg, at de mandlige professionelles niveau er et helt andet. Og lidt groft så kunne man rejse spørgsmålet, om der overhovedet kan skrabes 40 kvinder sammen på verdensplan, som er interessante at følge via TV.
Er det typisk olympisk at have kønnene repræsenteret lige, sådan rent kvantitativt uden at skele til kvaliteten af udøverne?
HB:
Den olympiske sport er den som er gået længst i at gennemføre en ligestilling ud fra devisen, at det drenge gør, må også være det mest spændende for pigerne at gøre. Når nu piger ikke i nær samme grad går op i en sport med liv og sjæl, kan de dels komme med uden det samme høje niveau som drengene og dels bliver det en almen opfattelse, at man må se med mildt overbærende øjne, når pigerne optræder.
Det kan du læse mere om i min artikel Jernhårde ladies – Om kønsrepræsentations i sport.
Skateboard.dk:
Det lader vi være udgangsbønnen og siger tak til Hans Bonde for at stille op til dette lille interview.