Kiwiernes organisering af skatebording

For at forstå sig selv må man nogen gange kigge på andre. Skateboard.dk har derfor taget rejsen om på den anden side af jorden og snakket Skateboarding New Zealand

Her hjemme er skateboarding blevet nationalt organiseret i DIF (Danmarks Idrætsforbund) i form af Sportskomitéen for Skateboard, der er placeret i forbundet RullesportDanmark. Sportskomitéen blev stiftet i maj 2018, og arbejder for de sportslige aspekter i dansk skateboarding. Komitéen er således ansvarlig for afvikling af DM i street og park, samt udvælge og arbejde med en talentgruppe.

 

Går man ind på Sport NZ, der er kiwiernes svar på DIF og leder et skateboard, sendes man videre SkateNZ, kan sidestilles med vores RulleSport Danmark. Her er skateboarding placeret sammen med Speed skating, Artistic skating, Inline hockey og Rink Hockey.

Det kan være svært at vurdere om det skyldes manglende engagement fra SkateNZ eller om det er tilfældigt, at det eneste man kan finde om skateboarding er, at det er på OL programmet næste år og linket til skateboard fører til en side med teksten: skteabordign.nz new website coming soon

Skateboard.dk fandt skateboarding New Zealand på FB og fik den vej kontakt til Ramon Thackwell, der står i spidsen af Skateboard New Zealand.

 

 

SkateboardingNZ blev dannet i 2016, men er ikke rigtig kommet i gear før august 2018, hvor Ramon satte sig i chefstolen. Det har været en opsamling på de to foregående års aftaler, møder mv. og marts i år blev der så nedsat en bestyrelse. Ligesom herhjemme kører skateboardingNZ på frivillig basis. Så Ramon og hans bestyrelse gør det således uden betaling og alene for deres kærlighed til skateboarding.

 

SportsNZ har et strategisk fokus på Play altså leg og Ramon ser det som SkateboardingNZ opgave at være eksperter inden leg på skateboard. Organisationen har således et ikke sportsligt fokus, som vores danske sportskomitée. Det fremgår også af organisationens FB-side, hvor der står, at deres formål er: Building Healthy Communities through Skateboarding. Together.

Det skal dog ikke forstås som, at de ikke fokuserer på de sportslige aspekter. Noget af det første den nye bestyrelse foretog sig, var således at arrangere et nationalt vert mesterskab med, hvad Ramon beskriver, som stor succes.

 

Konkurrenceformen var lidt særlig da man kunne deltage uden at deltage. Altså skate med uden at få bedømmelse og på den måde være en del af eventet og få sesh på.

Pigerne skatede også sammen med drengene, men blev dog bedømt for sig.

En af de ting, som Ramon nævnte som særligt fedt og skate-agtigt ved den konkurrence, var at det ikke var de unge talenter, der indkasserede det største bifald. Det var en makker, der under konkurrencen havde carvet rampen et stykke under copingen efter bedste evne. Sidst i heatet paddede han op og ville droppe verten for første gang. Første forsøg kostede. Men makkeren samlede sig op og gik for den igen. Klarede den til stor jubel fra publikum. Folk anerkendte den personlige kamp for makkeren ved at droppe den vert. Det er ikke den sportslige kamp mod andre, der er afgørende. Det er din indre kamp. Det er skateboarding.

 

Ramon beskriver forholdet mellem skateboarding og sport med nedenstående trekantsmodel. Den store trekant er skateboarding i sin helhed. Hele kulturen fra gaden til parken. Af skateboarding fylder sporten - altså det konkurrencemæssige aspekt - trekanten i højre hjørne. Den lille blå trekant i sportstrekanten er eliteskateboarding. Altså de der går all in på skatesporten. For Ramon er det derfor vigtigt, at vi husker at skateboarding er så meget mere end konkurrencer, SLS og OL.

Ifølge Ramon sker der noget særligt i skateboarding i disse år. Skateboarding har langt hen af vejen været styret af industrien. Det har været skatefirmaerne der har administreret skateteams, der gennem videor har vist hvad der var muligt på et skateboard. I disse år er det nationale sportsorganisationer som SportNZ, der vil arrangerer skateboarding.

 

 

Igennem World Skates og de nationale organisationer sker der hvad Ramon betegner som en Rollonisation. Det er rullerne, der koloniserer skateboarding. Det er ikke nødvendigvis af ond vilje, men de har som han udtrykker det: No authentic care for skateboarding. Men hvordan skal de også kunne have det, for de er ikke skatere og kender ikke vores kultur. Det er som: “a Hedgehoc taking care of a wombat”.

SkateNZ er ikke bange for at bruge tid på skateboarding. Det må man give dem, siger Ramon. Men på nogle områder er manglen på en autentiske forståelse for og tilhørsforhold til skateboarding en barrierer for kommunikationen. Ramon beskriver det som en anden kultur. Når han taler med surfernes forbund, så bliver der delt viden og udviklet. Det sker desværre ikke i samme omfang med rullerne.

 

Ramon peger også på nogle særlige ting ved måden diciplinerne er organiseret i SkateNZ. I følge Ramon er der 11 forskellige skateboarddicipliner (street, park, vert, mega, freestyle osv.) samlet i skateboardingNZ, mens rullerne har fire forskellige opdelt på speed, artistic og hockeyerne.

Han fortalte om en pige, der kørte park på sine side-by-side rulleskøjter. Hun er ikke en del af SkateNZ, men skaterne, der skater samme sted er. Det kan være svært at få til at give mening.

 

Præsidenten viser, at der er handling bag ordene

SportsNZ har foreslået at Ramon bliver tilbudt en plads i SkateNZ bestyrelse, således han kan få indflydelse på beslutningerne i SkateNZ og bidrage til at udvikle organisationen. Dette er ikke blevet diskuteret dybere med SkateNZ, men det er heller ikke det, han ønsker for skaterne i NZ. Han ønsker autonomi over egne aktiviteter og i deres kommunikation med World Skate i forhold til internationale konkurrencer.

 

Det er Ramons vurdering at skaterne igennem World Skate nu får nogle erfaringer i forhold til international og national organisering. Men han tror, der kommer et tidspunkt, hvor skaterne siger fra. Hvor vi brækker fri og selv definerer, hvad skateboarding er.