Døden i Dogtown

 

Seneste skud på artikelstammen "Skatteyderne præsenterer". Denne gang havde de hårdtprøvede oppet sig gevaldigt og sendt mig til Californien. Takker og kvitterer med et spotcheck fra den nye park på Venice Beach. Beklager ventetiden, tilgengæld er den lang. Lang som en dag i en Sovjetisk arbejdslejr.

Venice 2010

 ”Klokken fem om morgenen blev reveillen som altid slået med en hammer mod en skinne henne ved lejrkommandoens barak. Den brudte tone trængte kun svagt ind gennem ruderne, der var tilfrosset med et lag is så tykt som to fingre, og snart døde den hen. Det var koldt, og vagten havde ikke lyst til at stå og klemte længe.”

- Alexander Solsjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv (1962).


En dag i Ivan Denisovitjs skildrer en enkelt januar dag i 1951 i en af Stalintidens special-lejre for politiske fanger. Bogen er baseret på Alexander Solsjenitsyns eget ophold i Gulag, men består i et sammensurium af historier fra de forskellige indsatte kombineret til et sammenhængene knusende forløb. Litterært mesterværk.

Den følgende artikel er løst baseret på ”En dag...”. Meget løst. På værste dogmemanér valgte jeg kun at tage billeder fra en enkelt dag på mit nylige visit i LA for på den måde at betale min hyldest til Gulag og alt hvad der er russisk og brutalt.

 Genistregen er indrømmet af noget mindre episke proportioner end Solsjenitsyns da den i praksis blev foranlediget af at jeg var for stenet til at få købt et kamera førend den sidste dag af mit ophold. Ikke desto mindre; hvis det kunne være fundamentet for Solsjenitsyns senere nobelpris i litteratur kan det vel også være udgangspunktet for en skateboard.dk artikel? Uden sammenligning i øvrigt.

 

 Det første syn der mødte mig uden for mit hotel var denne bank. Nøjagtigt som Ivan D. havde jeg den umiskendelige fornemmelse af at have oplevet det hele før.

Det havde jeg så også. Den Lille Død dokumenterede Santa Monica kæmpebanken allerede år 2 f.r. ("Før Rauff"), bedre kendt som 1986 efter gammelkristen tidsregning.


Fra Santa Monica beach kører du ned her og til venstre langs strandpromenaden ca. to kilometer så kan du ikke undgå at finde parken.

At være ”politisk fange” under Stalin skal selvfølgelig forstås temmelig bredt. Solsjenitsyns forbrydelse bestod i at være blevet taget til fange af nazister under en kampagne i Tyskland. I Stalins logik kan man ikke stole på folk der har tilbragt så lang tid sammen med fjenden, selv som krigsfange. Ti år i arbejdslejr. 

Ja, du har før set en lille pige i tylskørt snitte copingen i en vertbowl. Hvornår har du sidst set en gøre det switch? Jeg sværger, rock fakie i den lave ende, switch kickturn ned i den dybe, switch grind hver gang. Velkommen til Californien 2010.

Handsome Boy Modelling school i huset. Dylan Rieder kan sagtens skate en bowl. Fans af Kelså vil bemærke at fotografens skygge beviser brug af søgeren.

Prober snakerun stance.

Det der reddede Solsjenitsyn fra at krepere var at han fik kræft. Efter at han havde fundet en svulst ventede han et par måneder med at henvende sig på infirmeriet. Noget af et sats men planen lykkedes fordi han ved at få udskudt indlæggelsen undgik at skulle arbejde gennem de barskeste vintermåneder.

Ved ikke hvad han hedder. Rippede helt vildt.

 Der er mere til livet end bare at se virkelig, virkelig, virkeligt godt ud. Der er også backside disasters. Dylan Rieder igen.

 Ham her igen. Frontside lav til dyb. Kan du skaffe mig sådan et board Ronni?

Finlands stolteste søn; Arto Saari. Den årvågne fotokritiker vil bemærke at billederne hidtil er taget fra nøjagtigt det samme sted. Det var parkens bedste bænk og ved at sidde på den lærte jeg at Arto netop har fået bygget en 8½ fod bowl i hans baghave, der kun næsten går til vert. Du hørte det her først. Back tail (ikke slide).

Hende pigens lillebror. Ham kommer du til at se mere til i fremtiden. Ikke alene rippede han, han havde også god stil. Hvem fanden har hørt om en der har god stil som seks-årig? Rock på hippen.

 

Soumi Finland perkele. Arto igen. Five-0, ikke fakie. Bemærk Luan de Oliviera til højre, frisk efter sin anden Tampa Am sejr. Det er med vilje jeg undlod at få Dill med i billedet. Han gad selvklart ikke at skate, tror ikke engang han havde board med.

Du har anet mønsteret. Workshoppen var i parken. AVE carvede bowlen med fuld fart, ingen tricks, men han gav den gas og tog et par slams og det hele. Beklager det med vinkelen. Som om det ikke var pinligt nok at sidde og tage billeder, så skulle jeg også fare rundt og ligge på hug alle mulige steder? Helt sikkert.

 Hvis du kan lide at læse om fængsler i Sibirien hvor de fleste indsatte har domme på 25 år – og hvem kan ikke det - anbefaler jeg på det varmeste Solsjenitsyns seks-binds hovedværk Gulag Ø-havet fra 1973 (oversat til dansk af Leif Davidsen).

 

Ben Harara eller noget. Gammelskole med mere end par almindeligt store esser i ærmet. Fs nosegrind i den dybe, fs five-0 Schroeder bomb, bs smiths, fs airs og kæmpe bs airs som her.

 

Der er også en mindre bowl.

 

De sælger pot på stranden. 

”Sjuhov sov ind fuldkommen tilfreds. Dagen igennem havde han haft heldet med sig mange gange. Han kom ikke i enecellen, brigaden blev ikke jaget ud til Socgorodok, han havde fuppet grød ved middagen, brigadeformanden havde fået en god aftale om normen, det havde more Sjuhov mægtigt at mure, den lille savklinge havde ikke fældet ham ved visitationen, han havde tjent lidt his Tsezar om aftenen, han havde købt tobak. Og han var ikke blevet syg. Det havde han forvundet. Der var gået en dag ikke formørket af noget som helst, næsten lykkelig.” 

  Tak til Troels og Phil for hjælp med billederne. Her er Webmaster Niazy i en klassisk grødfupper grind til tailslide anno 1990, Hillerød.