Modeskaber eller kultur?
- Detaljer
- Oprettet: mandag, 15. august 2016 22:22
- Skrevet af Bo Villumsen
I 80erne og 90erne kunne man nemt spotte en skater på tøjet. Mærker som Airwalk, Vision, og Powell&Perelta var med til at skille skaterne ud fra resten af befolkningen. Sådan er det ikke længere.
Vans, Lakai og DC er blevet alle mands eje og ikke længere kun for skatere. Og særligt Thrashers klassiske t-shirt er eftertragtet blandt de moderigtige.
Thomas –The Boss – Nielsen afslørede i juli i et interview i Ekstra Bladet en populær blogger i at pose i fake Thrasher. Bloggeren havde tidligere skrevet at ALLE gik i Thrasher i LA. Nu var reaktionen:Jeg tror bare, at folk går i for små sko. Jeg anede ikke engang, at Thrasher var et mærke, og jeg gider virkelig ikke gå op i t-shirts.
Mens andre piger går op i mærkerne, men måske ikke historien bag mærket.
Rasmus – Skatersvin – Bønnelykke, der normalt slår sine folder i Sidewalk postede den 22. Juli på FB:
2 unge piger cykler forbi og stopper op.
Pige 1: Lad os kigge her
Pige 2: Jeg tror altså ikke de hard et, for det her er jo bare sådan noget skater noget
Mig: Hvad søger i?
Pigerne i kor: Har i Thrasher??
At skateboarding er en kultur, der trendsættende understreges af modemagasinet, Vogue, der er gået så vidt at gennemføre en hel Skateboarding Week, hvor der blev lagt fokus på vigtige emner som:
- So You Think You Can Skate? Blake Lively, Kate Middleton, and More Celebrities With Boards – et lækkert indslag om kendte der kan skate eller ihvertfald er set med et board i hånden.
- An Ode to Great Skater Hair, From Stacy Peralta to Leticia Bufoni – En dejlig billedserie om skater og folk med boards i hånden, der har pænt langt hår
- Here’s How to Do Skater Style Like a Model – en fundamental sekstrins guide til skaterens stil
- Kick, Push, Coast: 12 Skate-Inspired Summer Looks to Shop Now – En dybdegående shoppingguide til bøllehat og solbriller.
- Five Skateboarding Dogs of Instagram You Need to Know – Bare vigtigt
Her hjemme søger modemærker også at købe streetkredit ved at lave collabs med skaterelaterede institutioner fx har Rains lavet en jakke sammen med Volcom og Libertine-Libertine har lavet t-shirt og endda board og boardbag med Streetmachine. Ligesom Royal, den københavnske skatehal, har lagt rammer til en del arrangementer i forbindelse med de københavnske modeuger.
Men er fedt eller skidt at modeverdenen læner sig så meget op af vores kultur?
Vi skatere vil nok generelt synes det wack, udope og nederen at folk kopiere stilen.
Men frit citeret efter Hr. Bengtsson, så er det godt, at der er nogen, der køber sig ind i vores kultur, når skaterne køber sig ud ved hellere at ville gå i Ralph Lauren.
Og vi overveje om skateshops som Sidewalk, Circus Circus, The Boss, Ray’s og Collabo kunne overleve uden den poserende pøbel?
Men hvad skal man gøre?
Haters gonna hate
Posers gonna pose
Skaters gonna skate (Sagt af Caballero i en helt anden sammenhæng)
Vi skatere må nok leve med at være trendsettere. Så lad os få Hugo, Dannie og Ginger på catwalken til Copenhagen fashionweek 2017.