Skateboardpolitik - del II
- Detaljer
- Oprettet: torsdag, 11. juni 2015 22:15
- Skrevet af Bo Villumsen
Gadeidrætsorganisationen GAME mener, at det giver god mening at styrke organiseringen af skateboarding i Danmark.
Det er endnu ikke lykkedes os at få skateboardunionen i tale. Men heldigvis er der andre, der gerne vil udtale sig til skateboard.dk om idræt på streeten.
Det er lykkedes at få GAME til at besvare de tre spørgsmål om organisering af den ellers uorganiserede gadeidræt, herunder skating.
Skateboard.dk: Lad os lige få klaret det basale. Hvad er GAME og hvad gør I godt for?
GAME: GAME er en non-profit organisation, som siden 2002 har arbejdet for at udbrede gadeidræt og gadekultur. Med de unge som drivkraft afholder GAME åbne træninger på gadeplan i basket, dans, fodbold og parkour i udsatte boligområder rundt om i Danmark. Målet er at sænke tærsklen til idrætsdeltagelsen, så flere kan komme med i legen og fællesskabet på asfalten.
I 2010 åbnede GAME i samarbejde med Københavns Kommune huset GAME København. Her kan byens unge dyrke gadeidrætten indendørs i uformelle rammer året rundt. Den grundlæggende tanke bag huset er at skabe et tilgængeligt og fleksibelt tilbud til alle, som vil dyrke den selvorganiserede idræt. Huset har døgnåbent og medlemspriserne er lave, så alle har mulighed for at være med. I dagtimerne lægger huset asfalt til en række forskellige projekter lige fra sundhed for skoleelever til udviklingsarbejde med psykosocialt udsatte børn.
I 2013 bevilgede Realdania og TrygFonden midler til at GAME i samarbejde med udvalgte kommuner kan åbne tre nye huse i landets øvrige regioner. Esbjerg er den første udvalgte by, som får et GAME hus ultimo 2016. Med støtte fra Nordea-fonden er det blevet muligt at anlægge et større skateanlæg i forbindelse med hvert af de tre huse.
(Den skarpe Skatebord.dk læser vidste godt dette, da han har læst artiklen om det)
Skateboard.dk: Nå men lad os komme til sagen:
- I hvilket omfang giver det mening at skabe en national organisering for en indtil nu uorganiseret gadeidræt som skateboarding?
GAME: Vi synes, at det giver fin mening. Skating/løbehjul/rulleskøjter er DK’s sjette største børneidræt, hvorfor det er helt naturligt, at styrke organiseringen omkring gadeidræt på hjul. Der er et kæmpe potentiale i at udbrede skateboarding til endnu flere børn og unge.
Skateboard.dk: Nu er det jo ikke særligt pænt at smide os skater i same bøs som løbehjul og rulleskøjter, men det ser vi bort fra i denne omgang.
- og hvilke fordele eller ulemper kan oprettelsen af en national skateboardunion medføre på henholdsvis nationalt-, kommunalt- og udøverniveau?
GAME: Vi kender ikke nok til det konkrete initiativ, og har i øvrigt heller ingen interesse i at skyde på et nyt spirerende tiltag, til at udtale os om dette.
Skateboard.dk: Nej vi kender faktisk heller ikke så meget til det endnu. Det er lidt svært at få Unionen i tale. Så det er helt fair, at I ikke vil udtale jer om det.
- Hvad vurderer du, at dannelsen af en national organisation vil betyde for dansk skateboarding over de næste ti år?
GAME: Mange flere børn og unge kommer i gang med at skateboarde, hvilket vil styrke idrætsdeltagelsen i DK. Samtidig tror vi på, at det organiserede og det selvorganiserede ikke er hinandens fjender. Men at en organiseret underbygning af skateboarding vil styrke de selvorganiserede aktiviteter – og omvendt.
Skateboard.dk: Jeg kan lide jeres positive tilgang.
- Men hvorvidt bør en national organisering af skateboarding ske efter en model, der minder om dem vi kender fra fx DIF eller DGI?
GAME: Igen kender vi ikke nok til det konkrete initiativ, og har i øvrigt heller ingen interesse i at skyde på et nyt spirerende tiltag, til at udtale os om dette. Lad os se muligheder og ikke dyrke modsætninger.
Skateboard.dk: Igen en god positive tilgang. Det er helt dope.
Vi siger tak til GAME fordi de gad forholde sig til skateboard.dks spørgsmål.